Uran-certifikater, Forsys, Uran Ltd. og nyheder
U3O8 uran steg i fredags 7 USD til 72 USD per pund. Der skulle ifølge TradeTech være mindst ni købere, der er ude efter 5 mio. pund. På Stock Interview mener de at dette uranprisrally vil fortsætte ind i 2007.
I Tyskland kan man handle foreninger med vægt på Uran. Den mest aggressive og spændende er certifikatet UBS Uranium Basket, der både kan handles i Stuttgart og Frankfurt (FSE:YH3U). Certifikatet hentyder til at det følger 10 aktier (Energy Resources, Paladin, Cameco, Denison Mines, SXR Uranium One, UEX Corp, Urasia, Areva, USEC Inc) og at den udløses i 2010. Så vidt jeg har forstået kan man handle dem hele tiden, så man skal ikke blive til 2010.
Merril Lynch (STU:ML0BDN), Societe Generale (FSE:SG0URX) og Lehman Brothers (STU:A0GZGW) har også nogle uran-foreninger. Jeg synes dog de er mindre interessante, da nogle også indeholder store poster i BHP Billiton og Rio Tinto. Disse to virksomheder udmærker sig ved at være blandt verdens største minevirksomheder og urandelen af disse virksomheder er derfor ganske lille, hvorfor de også vil følge prisen på mange andre basismetaller.
Det ser ud til at mange investorer jagter det ultimative afkast og hopper på det der stiger som lemminger. I mine øjne er investering i UBS Uranium Basket en god og temmelig sikker måde at ride urantyren. Det eneste der kan stoppe uranprisens himmelflugt, er hvis de finde ud af at Camecos Cigar Lake mine kan åbnes inden for et år. Hvis dette ikke sker, vil jeg ikke blive overrasket over uranpriser på over 100 USD inden for det næste halve år. Som nedenstående graf viser er UBS' urankurv steget over 50 % på under tre måneder, hvilket er ganske meget for noget der ligner en investeringsforening.
Forsys Metals (FSE:F2T og TSX:FSY)
Forsys er steget meget siden jeg sidst omtalte den. De har stået stille i noget tid og steg frem til nyheden om fundet af Jolyzonen. En førsteklasses uranzone lidt uden for Valenciagrunden, med helt op til
Forsys skal dog først til at gennemføre deres feasability-studie af Valencia-grunden i starten af 2007, hvor det vil blive afklaret hvad udgifterne vil blive. Der går også rygter om at Forsys vil særnotere eller frasælge deres basismetalaktiviteter for at kunne koncentrere sig om uranaktiviteterne, samtidig med at investorerne får glæde af virksomhedens basismetaltilgange.
Så har Uran Limited indgået et joint venture med to Ukrainske statsbureauer om uranproduktion der skulle begynde allerede i juli 2007. De to urandepoter er Surskoye og Gurevskoye, der er lokaliseret i Dnipropetrovsky-regionen. De udmærker sig bl.a. ved at urandepotet ligger temmelig højt, dvs. i ca.
Prisen for disse urantilgange der før har tilhørt Discovery Minerals er vist 54,9 % af fuldtegnede Uran Limited. Jeg vil tro det betyder at Discovery Minerals aktionærer får ca. 19 mio. aktier i Uran Limited, hvorefter der så er ca. 55 mio. aktier.
Uran limited steg i går 45 % og sluttede dagen på 0,97 AUD. Hvis ovenstående regnestykke er rigtigt vil det sige at de pt. bære en markedsværdi på 55 mio. AUD, hvilket er meget billigt i betragtning af at de producerer om et halvt år. Jeg er dog ikke klar over hvor stor deres produktion kan forventes at blive, men de vil uden tvivl tiltrække sig en del aktiespekulanters interesse.
Olie
Brent olien har nu i noget tid ligget omkring de 63 USD per tønde. I dag faldt prisen så 2 % til 62 USD. Vejret har været mildt på den nordlige halvkugle, hvilket har medført at fyringsolielagrene vokser og olieprisen stagnerer eller falder. Gardigella skrev på sin side at Saudi Arabien arrangerer flere og flere borerigge. De er nu oppe på over 100, hvilket medfører at over 1.500 nye brønde bores per år. Til næste år regner man med over 120 borerigge vil være i gang. Det uhyggelige scenarium, er at boreaktiviteten intensiveres mens produktionen falder. Verdens største oliefelt Ghawar, der producerer 5 mio. tønder om dagen skulle ifølge rygter have løftet produktionen med 300.000 tønder om dagen men det kunne ikke lade sig gøre da vandindholdet blev for højt. Det tyder dermed på at Saudi Arabien måske har nået deres peak-produktion. Gardigella tror på peak oil, så man skal nok tage det med et gran salt, men hvis Saudi Arabiens produktion er faldende, så vil prisen på olie uden tvivl stige frem over. Han sammenligner med Texas der toppede i starten af 1970’erne, hvorpå produktionen halveredes på under 20 år.
Tanganyika Oil, Pa Resources og andre olieselskaber
Tanganyika Oil (SSE:TYKS) er ikke den raket jeg troede den ville blive. Investorerne venter måske på den endelige undersøgelse af ressourcerne i februar måned 2007. Pa Resources (SSE:PAR) har også udvidet aktiekapitalen med 5 mio. nye aktier, tegnet til lige under 60 SEK. Emissionen var overtegnet 3,5 gange, hvilket tyder på meget interesse for aktien. West Siberian Resources (SSE:WSIB) har planer om at producere 75.000 tønder om dagen i 2010. Hvis Putin ikke nationalisere dem og hvis den russiske oliepris følger med opad, vil de også stå ganske godt. Russisk indenrigs oliepris er på nogle måneder steget fra 23 til 31,5 USD per tønde, hvilket WSIB forhåbentligt kan nyde godt af.
Basismetallerne er faldet lidt her på det seneste og de fleste analytikere er bearish på kobber. De fleste er dog enige om at vi er inde i en råvare supercyklus, der tidligere har varet i over 25 år. Nuværende supercyklus har varet siden 2001, så der er en del år endnu. Den nuværende lidt negative stemning på markedet for basismetaller skal ifølge flere analytikere ses som en korrektion. Zink holder sig dog lige omkring eller lidt over 2 USD per pund, dette selv om lagrene nogle dage også stiger. Molybdænprisen er pt. 26 USD per pund. Jeg tror stadigvæk man kan finde nogle gode investeringer i basismetalsektoren. Heriblandt er mine favoritter Blue Pearl Mining (TSX:BLE og FSE:A6R) og Roca Mines (TSX:ROK), der begge har set gode stigninger den sidste måned. Zinkminevirksomheden Metalline Mining (AMEX:MMG) er også steget og bliver nu handlet til lidt over 4 USD.