tirsdag, juli 17, 2007

Sommerstemning på aktiemarkedet

Sommerstemningen har rigtig ramt aktiemarkedet. Prisen på mange råstoffer er faldet. Det gælder for eksempel for nikkel der er faldet til 15 USD per pund og for uran der er faldet til 129 USD per pund efter at have været handlet helt op i 138 USD i slutningen af juni.

Olieprisen ser umiddelbart ud til at være den mest stabile performer, hvor WTI Cruden bliver handlet til 74 USD per tønde og Brenten i ca. 79 USD per tønde. Denne stigning skal ses i forbindelse med Saudi Arabiens faldende olieproduktion og Kuwaits formodede faldende olieressourcer, samt falden olieproduktion i Nordsøen. Den norske olieproduktion ventes at falde fra 2,6 mio. tønder om dagen til 2,05 mio. tønder om dagen i 2012. Mange af disse negative nyheder om den globale olieproduktion har medført god vind til olieaktierne.

Olieaktier

Blandt de svenske olieaktier er Tanganyika Oil da også steget til 140 SEK og PA Resources til 72,50 SEK. De olieaktier der er mest kursvækst i, er de canadiske oilsands-aktier.

Southern Pacific (TSX:STP) er steget til 4,40 CAD og er derfor knap interessant som for nogle måneder siden. Der findes dog andre oilsandsvirksomheder, hvoriblandt Patch Intl. (NAS:PTCH) og det noget større Oilsands Quest (AMEX:BQI) ifølge Highriskstocks.se skulle være blandt de mere interessante.

Oilsands Quest skulle have 10 mia. tønder olie i ressource, hvilket med en markedsværdi på 600 mio. USD giver en værdi på 6 cent per tønde olie i jorden (sandet). De er steget 39 % over de sidste tre dage, så man bør måske lige afvente og se om nogle af investorerne vil tage profit, hvorfor der måske kan forekomme en mulighed for at komme ind til lavere kurser.

Uranaktier

De fleste uranaktier har fået tæv over i løbet af foråret. En af de eneste undtagelser er Uramin, der er blevet solgt til Areva for 7,75 USD per aktie. Det synes mange investorer, heriblandt undertegnede, er for billigt. Mange havde håbet på en budkrig med det kinesiske uran-indkøbere, men den udeblev desværre.

Hos Jordanfonden sværger de til producenterne, hvoriblandt de mener Uranium One (TSX:SXR) er den sikreste på længere sigt. Jeg vil stadigvæk mene at Bannerman (ASX:BMN) bør give god valuta for pengene hvis de får identificeret ressourcer på over 100 mio. pund. Af de mere spekulative kan Erongo Energy (FSE:L6Y) stadigvæk være interessant, efter den er faldet til 0,39 EUR uden nyheder. Powertech Uranium (FSE:P8A) vil sikkert også kunne løfte sig så snart den matte sommerstemning forsvinder og så snart de kommer med positive nyheder.

Northwestern Mineral Ventures (TSX:NWT) og (NAS:NWTMF) der blandt flere tilgange, bl.a. har et jointventure med Uramin i Niger med overflade-samples på op til 1 % uran. Hvis det viser sig at være en større forekomst vil denne aktie være et interessant investeringsobjekt.

Rare Earths

Mange tror på stigende priser på rare earths, heriblandt Jack Lifton der bl.a. skriver på Resource Investor. Problemet i øjeblikket, er at 95 % af alle rare earth metaller bliver produceret i Kina, så hvis de beslutter sig for at stoppe eksporten heraf, så mangler en masse vestlige virksomheder lige pludselig en del metaller til deres produktion.

Dette sammen med den større interesse for f.eks. lithium har medført at rare earths-aktierne også er blandt de bedst præsterende, hvor australske Lynas (FSE:LYI) og Arafura (FSE:REB) har været de blandt de bedste her i foråret og forsommeren.

Avalon Ventures (TSX:AVL) er en canadisk juniorudforsker med fokus på rare earths. Bob Moriarty har på 321gold.com skrevet en artikel om Avalon hvor de skulle have en NPV (værdi af råstofferne i jorden) på 356 mio. USD ved dagens rare earth-priser. De bliver nu handlet til en markedsværdi på 115 mio. CAD. Umiddelbart er det ikke noget der slår mig som fantastisk at handle en virksomhed til 3,5 gange NPV, men det synes Bob åbenbart. Avalon ser nu stadigvæk interessant ud, bl.a. fordi deres tilgange ikke er fuldt udforsket endnu, og fordi interessen for rare earths vil vedblive i årene fremover.