mandag, april 23, 2007

Glohede basismetaller

Molybdæn – Leeward Capital, Western Troy og Columbia Yukon

Molybdænaktierne bliver ved med at stige, især er der rift om juniorerne. En af disse er føromtalte Leeward Capital (TSX:LWC) der siden sidst er steget fra 0,32 til 0,46 CAD. Efter sigende skulle der ligge en hel del shorts der skulle være ude af billedet snart, hvorfor Stateside fra Stockhouse tror på en kurs omkring 1 CAD inden slutningen af maj. Generelt tror han på at molybdænaktier med gode molyressourcer bør koste minimum 50 mio. CAD. Kaiser Bottom Fish skriver om molybdenaktier heriblandt Leeward.

Western Troy Capital (TSX:WRY) er en anden molyjunior der har haft et rigtig positivt kursforløb den sidste måned. De har ligesom de fleste andre molyvirksomheder været udsat for et sandt købsvanvid med Sprott i spidsen. Sprott er sammen med investeringsselskabet Pinetree Capital (TSX:PNP) storaktionærer i Western Troy, hvilket betyder at aktien er meget illikvid og derfor stiger voldsomt når købere viser sig. Dette så man bl.a. i dag hvor aktien steg 35 %, bl.a. på nyheder om at Pinetree havde købt 3,3 mio. aktier og 1,67 mio. tegningsretter. Det skal hertil siges at der for øjeblikket kun findes omkring 20 mio. aktier i virksomheden og Western Troy bør i hvert fald sidde på 40 mio. pund NI 43-101 certificeret molybdæn tilgængelig lige i jordoverfladen med en koncentration på 0,08 %.

Columbia Yukon Exploration (TSX:CYU) og (STU:VOR) er en molyjunior der ligner Leeward Capital idet Columibia Yukons hovedtilgang ligger i nærheden, dvs. nogle hundrede kilometer fra Adanac Molybdenums (TSX:AUA) Ruby Creek, hvorfor deres tilgang kunne være interessant for netop Adanac. Columbia sidder efter sigende på mindst 77 mio. pund med koncentration på 0,077 % hvor Adanacs Ruby Creek er på 0,063 %. Direktøren regner dog med at ressourcerne kan stige til mellem 150 og 200 mio. pund molybdæn når de er fuldt udforsket. De har en markedsværdi på ca. 25 mio. CAD, hvorfor en fordobling af aktiekursen til ca. 3 CAD ikke er helt ude i skoven.

Jeg har selv sat lidt penge i alle tre, da jeg ikke helt kan gennemskue hvilken der har de bedste fremtidsudsigter. Umiddelbart ligner Leeward det bedste køb, da den har været presset af shortere i noget tid og derfor mangler at stige lidt for at nå op på de andres markedsværdi. Western Troy er Sprotts Moly Funds tiende største position.

Til sidste vil jeg lige nævne at China Moly blev overtegnet flere hundrede gange og det er en molyproducent med en markedsværdi på over 1 mia. USD. Sprotts Molybdenum Participation Fund (TSX:MLY), (NAS:SMPCF) og (BER:CHG) skulle eftersigende kun have været på 75 mio. CAD men endte på 200 mio. men der var så meget efterspørgsel på denne aktieemission at de kunne have solgt for 700 mio. CAD, hvilket må betyde at der stadigvæk er upside inden for molysektoren.

Nikkel – Toledo Mining og MBMI Resources

De to ovenstående nikkelvirksomheder har begge hjemmesider hvor man stort set ingen information kan få. På trods af manglende information er de begge ganske interessante. De har samme forretningsmodel, hvor de sender uforarbejdet jord fra Filippinerne til smeltere i bl.a. Japan og Kina. Dette medfører at omkostningerne til udvikling af minen er meget lave.

Toledo Mining (LSE:TMC) og (BER:YY7A) er i mine øjne den mest interessante. Toledo er primærnoteret i London men skulle være i besiddelse af 56,1 % det tredje eller fjerdestørste nikkeldepot i verden. Dette depot på Filippinerne bliver udgravet og udskibet til Japan hvor det bliver forarbejdet. I år regner de med at udskibe 900.000 jord med en nikkelkoncentration på 1,5 %, hvilket giver 13.500 tons nikkel hvilket giver en markedsværdi på 675 mio. USD. Efter hvad jeg kan forstå får Toledo 25 % af markedsværdien, men har så også kun udgifter til at grave jorden op og udskibe den. Udgifterne skulle være ca. 10 USD per ton og indtægterne per ton ved 15 kg nikkel per ton, ved en nikkelpris på 20 USD per pund vil være 660 USD per ton. Dvs. de bør tjene ca. 56 % 162,5 USD per ton jord, hvilket bør give 81,9 mio. USD i år. Næste regner de med at mine 1,5 mio. ton jord, hvilket bør give et overskud på 136,5 mio. USD. I øjeblikket er Toledos markedsværdi ca. 140 mio. USD, så hvis mit regnestykke holder bliver denne nikkelproducent handlet til indtjeningen for næste år. Umiddelbart ville jeg nok kunne forestille mig at den kunne handles til en p/e på 10 så hvis nikkelpriserne holder vil den nok kunne handles 10 gange op i pris. Der går også rygter om at man vil lave en smelter på Filippinerne, hvorved Toledo vil kunne øge deres indtjening betydeligt. Man kan også få information om nikkelprojektet ved at se på Investikas hjemmeside eller på ASX, da Investika ejer 18 % af projektet.

MBMI Resources (TSX:MBR) og (NAS:MBRTF) skulle vist have samme fremgangsmåde som Toledo bare med udskibning af 250.000 ton jord om året også med en koncentration på 1,5 %. De regner med at starte produktionen i juni måned i år. MBMI’s markedsværdi er med 58 mio. aktier 63 mio. USD og de bør kunne tjene omkring 40 mio. USD om året.Umiddelbart synes jeg Toledo ligner det bedste køb, men der er mange ubekendte hvorfor MBMI også kan være et godt køb.

Uranaktier
Uranaktierne er stadigvæk interessante selv om stigningerne i moly- og nikkelaktierne overstiger uranaktierne. Denne afmatning i købelysten kan være en glimrende mulighed for at komme ind i markedet. Hvis det fundamentale er i orden så kan en grundregel være at købe når de andre vil ud af aktierne og sælge når de andre vil ind.