torsdag, april 12, 2007

Uranspotprisen ryger igennem 100 USD per pund

Der blev afholdt en uranauktion på 100.000 pund før påske. Disse blev budt op til 113 USD per pund, hvilket er en prisstigning på ca. 19 % i forhold til sidste gang der blev handlet. Sjovt nok har det ikke fået uranaktierne til at skyde voldsomt i vejret. Det kan der være flere forskellige årsager til. Den mest oplagte er måske bare gevinsthjemtagning og at stigning var indregnet, en anden er at man venter på den australske dom over deres tre-mine politik og hvis den falder negativt ud, vil investorerne helt sikkert stå i kø igen. Det kan også være at investorerne er bange for det er en boble og at den springer snart. Grundet den store mangel på uran tror jeg ikke prisen på uran falder inden for det først år eller to, hvorfor jeg også tror mange af uranvirksomhederne vil stige fremover. I min optik er det stadigvæk near term producenterne der potentielt giver det bedste kursafkast.

En af disse er Energy Fuels (TSX:EFR), som jeg har omtalt tidligere. Den har stort set ligget stille siden december, men er nu begyndt at røre lidt på sig. Resource Investor har skrevet en artikel om dem, hvor de ser potentiale til en pris på 40 CAD inden for 18 måneder. Pt. bliver den handlet til 4,55 CAD. Loparn har også en analyse, hvor han dog er mere konservativ og har et target på 12 CAD i 2009.

Molybdæn, Sprotts investeringfond og LWC

Som omtalt tidligere, er molybdænsektoren kommet rigtig godt i gang igen. En af årsagerne hertil kan være at Sprott Asset Management har lavet en investeringsfond der investerer i molybdæn udforskere og producenter. De har givetvis været ude og købe ind til denne fond, hvorfor aktiekurserne har fået et ekstra tryk opad. En interessant moly-junior er Leeward Capital (TSX:LWC) der har en tilgang 18 km fra Blue Pearls (TSX:BLE) Enadako mine. Denne løber efter sigende tør inden for en kortere årrække, hvorfor mange finder det naturligt at Blue Pearl køber Leewards tilgang. Leeward har en forholdsvis lille markedsværdi på omkring 15 mio. CAD, hvorfor der er potentiale for en stor upside.

Nikkel, GLL og FNI

Nikkel er et af de basismetaller der er steget allermest inden for det sidste år og priserne bliver ved med at stige så længe udbudet er så lavt. Pt. bliver nikkel handlet til 22,5 USD per pund og lageret i LME er på under 5.000 ton, hvilket skulle være under en dags forbrug.

Der findes ikke så mange Nikkelvirksomheder i verden. For en uge siden meddelte GGL Diamond (TSX:GGL) at de måske havde fundet et nikkeldepot lige så stort som Voiseys Bay. Dette fik aktien til at stige fra 0,13 til 1,5 CAD for derefter at lukke i 0,83 CAD. Dette viser meget godt hvor stor efterspørgslen er på nikkel. Det skal også siges at Voiseys Bay depotet blev solgt for 4,6 mia. CAD. Da GGL kun har omkring 100 mio. udestående aktier, har man åbenbart håbet på at denne lottokupon kunne udløses. Indtil videre er det meste vist spekulation, men hvis de får udforsket deres tilgange og depotet er ligesom Voiseys Bay, så skal aktien uden tvivl stige rigtig meget.

Af producenter eller snarlige producenter synes jeg First Nickel (TSX:FNI) ser meget interessant ud. De regner med en produktion på 4,7 mio. pund nikkel i år og fra 2009 ca. 13-15 mio. pund årligt. Der er pt. 98 mio. aktier i selskabet og med optioner etc. er der 129 mio. aktier. First Nickel bliver handlet til ca. 1,30 CAD, hvilket giver en markedsværdi på 130 mio. CAD. Hvis man regner med at de i år vil have en omsætning på ca. 20 USD gange 4,7 mio. pund giver det 94 mio. USD, herudover har de også lidt kobberproduktion, hvorfor en omsætning omkring 100 mio. USD ikke vil være helt ved siden af. Omkostninger ligger omkring 6 USD per pund, hvorfor overskuddet bør være i nærheden af 70 mio. USD dvs. omkring 80 mio. CAD. For 2009 vil samme regnestykke være i nærheden af det tredobbelte, hvis nikkelprisen holder sig omkring de 20 USD. Et overskud på 240 mio. CAD i 2009, kan man med en p/e på 10 betale 2,4 mia. CAD for, hvorfor jeg ser et potentiale for en kurs i ca. 18 CAD.

Olie, RRS og CXM

Olien holder sig stadigvæk ganske højt, hvor brenten bliver handlet til over 68 USD og cruden til 62,9 USD. Range Resources (ASX:RRS) har lavet en 20 til 1 konsolidering, hvorfor prisen nu er 0,59 AUD. Der har været en del kampe i Somalia, mestendels i hovedstaden Mogadishu der ligger omkring 500 km fra Puntland. Dette kan være en af årsagerne til at Range og Canmex (TSX:CXM) ikke stiger.